De zoektocht naar een asielhond die bij jou past

p 2.0 zoektocht asielhond (1)
p 2.0 zoektocht asielhond (1)

De zoektocht naar jouw ideale match begint bij jezelf

Na veel nadenken, wikken en wegen ben je dan eindelijk honderd procent zeker dat je klaar bent om een hond in huis te nemen. Je hebt zelfs de keuze gemaakt om een asielhond te adopteren. Dat is al helemaal fantastisch! Maar er zitten zó veel leuke honden in het asiel, wachtend op een nieuw thuis… Hoe kies je nu een hond die écht bij jou of je gezin past? Naar welk type hond of welk ras ga je op zoek? We willen allemaal die perfecte match, toch?

Om erachter te komen welke type hond qua persoonlijkheid het best bij je past, heb je veel informatie over de hond, maar ook over je gezin en jezelf nodig. Begin daarom de zoektocht naar jouw ideale match met eerst naar jezelf en je gezin(ssituatie) te kijken, en ga van daaruit verder!

Want verliefd worden op een hond omwille van een paar lieve ogen of een prachtig uiterlijk zou je in de verleiding kunnen brengen om een impulsieve beslissing te maken. En als je die beslissing doorzet en er later achter komt dat deze hond dan toch niet bij jou of je gezin past (of omgekeerd), zullen er alleen maar verliezers zijn…

Wat zoek je eigenlijk in een hond? Hoe ervaar jij of hoe ervaren je kinderen honden? Wat is jouw persoonlijkheid? De persoonlijkheid van je partner, je kinderen? Hoeveel tijd en ruimte heb je werkelijk voor een hond? En waarom is het – voor jezelf, je gezin én de hond – zo belangrijk om hier rekening mee te houden? Klik snel door naar dit onderwerp en kom erachter!

p 2.0 zoektocht asielhond puppy

Van schattige pup tot wijze senior.
De ene hond is de andere niet!

Wanneer jij je eigen leef- of gezinssituatie eerlijk en objectief onder de loep neemt, wordt het ook stilaan duidelijker naar wat voor hond je op zoek moet gaan.

In het asiel verblijven honden van alle soorten rassen, maten, leeftijden, karakters, temperament.. en helaas maken mensen nog (te) vaak hun keuze op basis van leeftijd of een liefde voor een bepaald ras. Maar de ene hond is dus de andere niet; en door alleen naar deze twee facetten te kijken, kan je zo maar even de bal flink misslaan en jouw echte match – die hond die écht bij jou of je gezin zou passen- nietsvermoedend voorbij lopen.

Om die reden vinden wij leeftijd of ras minder belangrijk dan hoe jij of je gezin bij de persoonlijkheid en behoeftes van de hond past!

Ga jij op zoek naar een schattige, onbezonnen pup of wil je liever een wijze senior een tweede kans geven? Wat denk je van een hond met “energie voor 10” of lijkt een rustige bankhanger beter bij jou te passen? Ga je voor klein of groot? Harig of héél harig? In het volgende artikel hebben wij enkele belangrijke punten om rekening mee te houden voor jou op een rijtje gezet.

p2.0 asielen joekie tiel 2022

Over asielen en adoptieprocedures

Heb je inmiddels een objectief beeld van wat je precies zoekt in een hond én wat jij of je gezin een hond kan bieden? Dan kan je rustig je zoektocht verder zetten. Ga online op onderzoek uit op de website van verschillende asielen of maak een afspraak met een dierenasiel in jouw buurt om alvast kennis te maken. Door het hele land vind je goede dierenasielen en dierenopvangcentra; deze kunnen van de landelijke dierenbescherming zijn of het kan een particulier asiel zijn.

Een dierenasiel heeft jarenlange ervaring met de juiste verzorging en opvang van huisdieren, het proberen op te lossen van eventueel probleemgedrag en het maken van de beste match tussen dier en nieuwe eigenaar. Dit heeft hun prioriteit; het gaat hen om het welzijn van het dier, niet om geld.

Op dubieuze websites of bij broodfokpraktijken kom je het tegenovergestelde tegen. Pas hier ontzettend mee op. Wil je een dier adopteren? Vertrouw op de erkende asielen en hun asielmedewerkers. Daar is geen verborgen agenda en krijg je altijd eerlijke informatie en het juiste advies.

Waarom zijn asielen zo belangrijk voor herplaatsers en wat maakt een asiel goed en betrouwbaar? Hoe verloopt een adoptieprocedure eigenlijk en is het echt zo belangrijk om je te laten begeleiden in de zoektocht naar een geschikte match? Met welke dierenasielen werkt Dutch Cell Dogs samen? Lees het allemaal op de pagina “Asielen en adoptieprocedures”!

onze_dank_is_groot

De eerste ontmoeting met een asielhond

Wanneer je voor het eerst gaat kennismaken met een hond in het asiel kan dat – voor jou én de hond – behoorlijk spannend zijn. Hoe zou deze hond in het echt zijn? Zullen jullie meteen een wederzijdse klik hebben of heeft dit meer tijd (en dus meer ontmoetingsmomenten) nodig?

Ga niet naar de kennismaking met het gevoel alsof jullie voor elkaar bestemd zijn en verwacht geen liefde op het eerste gezicht. Zo voorkom je voor jezelf teleurstelling en geef je de hond écht een kans. Doe rustig aan en geef de hond de ruimte om jou op zijn/haar eigen tempo te leren kennen.

Sommige honden hebben meer ontmoetingsmomenten nodig om te ontdooien, jou te vertrouwen en hun ware karakter te laten zien. Laat je dus niet (mis)leiden door een eerste indruk. Vertrouw op de kunde en tips van de verzorgers in het asiel.

Hoe kan je je voorbereiden op die eerste spannende kennismaking? Hoe bereid je je kinderen voor en wat als je nog andere honden hebt? Hoe gedraag je je tijdens dit belangrijke moment en hoe geef je de hond voldoende tijd en ruimte om jou te leren kennen? Wat als je niet meteen een klik voelt? Klik door en lees er snel meer over!

p2.0 zoektocht asielhond

Wat haal je in huis voor je jouw asielhond ophaalt?

De dag dat jij of je gezin je hond in het asiel mag gaan ophalen, staat groot omcirkeld op de planner. Yes, je hebt zin in dit nieuwe avontuur!

Natuurlijk wil je er voor je hond een fantastische thuiskomst van maken, maar vergeet niet dat het voor de hond erg fijn is dat deze dag zo rustig en relaxed mogelijk verloopt. Bereid je daarom goed voor en haal alvast voer en de nodige spullen in huis. Niets zo vervelend om je diezelfde dag nog naar de winkel te moeten haasten.

Een hond heeft allerlei interesses, behoeftes en wensen. Het is handig om op voorhand bij het asiel na te vragen wat de specifieke behoeftes en voorkeuren van jouw hond zijn, zodat jij jouw boodschappenlijstje hierop kan afstemmen.

In het volgende topic delen wij de basisbenodigdheden voor een hond én wat wij hiernaast (nog) belangrijk vinden om in huis te halen om goed voorbereid te zijn op de komst van jouw asielhond. Ook kan je daar gratis een informatieve shoppinglijst downloaden!

p2.0 match asielhond zoektocht

Als “match made in heaven” naar huis toe!

Na een behoorlijke zoektocht en enkele uitgebreide kennismakingsmomenten met jouw “match made in heaven” is eindelijk de dag aangekomen dat je jouw nieuwe gezinslid in het asiel mag ophalen. Je ben helemaal voorbereid en de nodige spullen alvast in huis gehaald zodat jullie er een fijne en relaxte thuiskomst voor de hond van kunnen maken.

Maar wat dan? 🤔

Hoe zullen de eerste dagen verlopen en kan je je hier ook op voorbereiden? Hoe zorg je ervoor dat je een leuke band met deze hond opbouwt, zodat jullie samen een mooie toekomst tegemoet gaan en elkaars beste vrienden worden? Hoeveel tijd heeft een hond eigenlijk nodig om te wennen aan zijn/haar nieuwe situatie?

Je leest het allemaal (en nog veel meer) in het volgende thema de eerste weken met jouw asielhond’!

Instructie- en trainingsvideo’s

Baasje gezocht

Over Dutch Cell Dogs

Webshop