communicatie honden

Baknijd, voernijd en resource guarding


Hoe ga je om met bezitsagressie? Download onze tips!

Wanneer je een hond uit het asiel mee naar huis neemt, is het altijd even schrikken wanneer hij ineens gedrag vertoont dat je niet had verwacht. Veel mensen zijn op de hoogte dat bak- en/of voernijd wel eens voorkomt bij honden (en zéken niet bij alleen asielhonden). Maar dat je hond ook andere dingen wil beschermen of verdedigen, kan soms best schrikken zijn. Zeker als je hond dit met volle overtuiging en de nodige agressie duidelijk maakt. Dit wordt ‘resource guarding’ genoemd.

Wat is het resource guarding?

Resource guarding betekent letterlijk vertaald ‘het beschermen van je bronnen’. Bronnen die voor jou van groot belang, eventueel zelfs van levensbelang, zijn. Wanneer het om levensbelang gaat, zal de uiting van het gedrag vaak duidelijker zijn. Vandaar dat de meeste hondeneigenaren wel eens van bak- of voernijd hebben gehoord, want voer is tenslotte van levensbelang voor een hond.

Maar soms gaat resource guarding verder dan alleen voernijd. Je hond beschermt dan ook dingen als speelgoed, zijn/haar mand of een andere ligplaats en in sommige gevallen zelfs jouw aandacht. In dat laatste ligt het risico dat andere gezinsleden of andere mensen niet meer makkelijk bij jou in de buurt kunnen komen omdat de hond zijn resource, jouw aandacht, in bescherming wilt nemen. In dat geval adviseren wij je om zo snel mogelijk contact op te nemen met een gedragstherapeut omdat het gevaarlijke situaties kan veroorzaken.

Waarom doet een hond dat nou?

Voor honden is het onderling heel normaal om iets te verdedigen wat ze hebben. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een nest met pups. Natuurlijk zie je daar dat ze ook samen spelen met speeltjes (wat overigens vaak een trekspelletje is), maar wie heeft uiteindelijk het speeltje en loopt er vervolgens triomfantelijk mee weg? En er is natuurlijk ook altijd wel die ene “dikke” pup die de meeste voeding binnen weet te krijgen.

Een voerbak, lekkere kluif, speeltje of iets anders beschermen of verdedigen… Voor honden is het eigenlijk normaal om dit te doen. Maar door mensen wordt dit gedrag vaak (begrijpelijk) als zeer ongewenst gedrag gezien.

Agressie

Sommige honden zetten bij resource guarding in meer of mindere mate agressie in. Denk aan verstarren, grommen, snappen of zelfs bijten. Vaak ontstaat dit gedrag doordat voer, een bot of speeltje met regelmaat zomaar (in de beleving van de hond) is afgepakt.

De hond heeft bijvoorbeeld nog niet goed geleerd wat los is. Of als baasje denk je dat de hond moet leren dat iets zomaar afgepakt mag worden, omdat je anders een dominante hond hebt als hij/zij dit niet accepteert. Maar behalve dat dit een fabeltje is, kunnen deze acties juist méér agressie veroorzaken en de resource guarding enorm versterken. De hond heeft namelijk geleerd dat als zijn

baasje, een gezinslid of ander persoon in de buurt van zijn speeltje, kluif of iets anders waardevols komt, dit soms zomaar van hem/haar wordt afgepakt.

Raadpleeg een ervaren hondengedragstherapeut wanneer je merkt dat het welzijn van je hond (of anderen) in het gedrang komt! Kijk op de website van de NVGH, SPPD of certipet voor geaccrediteerde trainers, hondenscholen en gedragstherapeuten bij jou in de buurt.

resource guarding

Tips over hoe je om kunt gaan met resource guarding en hoe je het commando ‘Los’ aanleert, kan je hieronder gratis downloaden!