p 1.3 financieel asielhondwinston

Het financiële plaatje van een hond in huis

Wat kost het eigenlijk om een hond in huis te hebben?

Het klopt dat de aanschaf van een hond niet duur hoeft te zijn; je kunt (helaas) zelfs ergens een hond gratis afhalen. Maar de kosten die je elke dag, week, maand maakt voor je hond kunnen behoorlijk oplopen. Goed dus om daar alvast over na te denken! Liefde en vriendschap die je van je hond krijgt is natuurlijk niet in geld uit te drukken. Die kun je alleen maar verdienen van je hond. Maar de werkelijkheid is wel dat het hebben van een hond best zwaar kan zijn voor je portemonnee.

Tabel van gemiddelde maandlasten van een gezonde hond:

Kostenpost Minimaal Maximaal
Voeding 40 200
Speelgoed 10 50
Beloningen/ Kluifjes 15 75
Ontwormen of mestonderzoek 10 20
Entingen of titeren 5 5
Vlooien / tekenmiddelen 10 20
Benodigdheden (riem, kussen, etc) 10 40
Zorg (oppas, trimmer, borstel, shampoo etc) 50 350
150,00 760,00

De bovenstaande tabel is een weergave van wat eigenaars maandelijks uit zouden kunnen geven aan hun hond. De meeste uitgaven komen maandelijks weer terug. Maar dan heb je natuurlijk ook nog de kostenposten die minder vaak terugkomen, zoals de aanschaf van een mand of kussen, halsband of tuig, riemen, eventueel een jas of regenjas, bezoekjes aan de dierenarts, etc.

Je kunt natuurlijk wel pech hebben en vaker dan je lief is bij de dierenarts terechtkomen. Als je hond bijvoorbeeld huidproblemen of darmproblemen heeft, maar ook als hij betrokken raakt bij een ongeluk en dat kost naast de enorme zorgen ook heel veel geld. De kosten van een fysiotherapeut, osteopaat of specialist kunnen onverwacht enorm hoog oplopen.

TIPS: Eventueel kun je een verzekering afsluiten voor de medische kosten waar je met je hond tegenaan kunt lopen. Ook hebben veel dierenartsen speciale aanbiedingen voor entingen of controles.

Hoeveel kosten je per maand hebt vanwege je hond, ligt dus aan verschillende factoren!

Moet hij bijvoorbeeld regelmatig naar een trimsalon, gaat hij mee met uitlaatservice of naar de dagopvang? Ga je met je hond naar de hondenschool, ben je aangesloten bij een hondenvereniging of volgen jullie regelmatig leuke workshops? En vergeet hondenbelasting en een eventuele verzekering niet!

p1.3 boodscappenlijstje asielhond

Vraag al van tevoren na wat de kosten zijn van bijvoorbeeld uitlaatservice of dagopvang, zodat als je die nodig blijkt te hebben (je adopteert bijvoorbeeld een hond met verlatingsangst, of je werktijden veranderen waardoor je een enorm lange dag weg bent) je niet opeens moet gaan bedenken of je dat wel of niet kunt betalen.

TIP: Heb je een kleine portemonnee? De meeste asielen hebben een tweedehands shop met leuk hondenspeelgoed, mooie mandjes, riemen, tuigen en andere spulletjes! Echt de moeite waard om daar te gaan rondsnuffelen. En door het daar aan te schaffen, help je ook het asiel weer!

Wil jij je goed voorbereiden op de komst van jouw hond? Download dan zeker ook ons boodschappenlijstje. (helemaal gratis, by the way 😉)