p3.3 eerste weken asielhond

De eerste weken met je nieuwe asielhond


Download onze tips over hoe jij de thuiskomst en eerste weken met jouw asielhond goed aanpakt!

Thuiskomen met je asielhond. De eerste dag en nacht.

Wanneer je hond eindelijk bij je thuiskomt, moet hij (of zij) heel veel nieuwe indrukken verwerken. Dus (welgemeend) bezoek die graag de hond willen ontmoeten of je hond lekker meenemen naar het tuincentrum of een terrasje is nu echt te veel gevraagd. Geef je hond eerst tijd om te wennen aan jou, je gezin, jullie huis en zijn nieuwe omgeving.

Zorg dat je alles wat je nodig hebt voor je hond van tevoren in huis hebt, zodat je niet gelijk weg hoeft om voer te gaan kopen. Hier kun je een handige checklist vinden om nogmaals te kijken of je niets vergeten bent.

p3.3 asielhond thuisvoelen

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Veiligheid
  • Eten
  • Zindelijkheid
  • Rust en routine

Wil je een uitgebreide uitleg over bovenstaande? Klik dan op de knop linksonder in je scherm.

p3.3 eerste weken asielhond 2

De eerste weken met je asielhond

De eerste weken met je nieuwe hond staan in het teken van rust, opbouwen van beweging en alle nieuwe regels en routines onder de knie krijgen. Deze periode is pittig. Het is een tijd van aftasten, elkaar leren kennen en ontdekken hoe je hond in elkaar zit.

Je hond heeft misschien nog nooit in huis gewoond, nog nooit aan de riem gelopen, werd nog nooit geborsteld… En als je hond bijvoorbeeld in een kennel heeft gewoond, dan zijn dingen zoals TV en stofzuiger ook prikkels die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar voor hem of haar best angstaanjagend kunnen zijn.

Geef je hond dus de ruimte, letterlijk en figuurlijk. Elke hond went aan een nieuwe situatie in een andere tempo. Sommige honden zijn binnen een paar dagen al op hun gemak, anderen doen er weken of zelfs maanden over.

p3.0 djago asielhond eerste weken

De volgende zaken zijn dus belangrijk om aan te denken:

  • Rust en een eigen plekje
  • Proactief met eventuele problemen omgaan
  • Rustige eetmomenten
  • Hond aanlijnen
  • Beweging opbouwen

Wil je een uitgebreide uitleg over bovenstaande? Klik dan op de knop linksonder in je scherm.

p3.3 asielhond thuisvoelen

Hoe lang duurt het voordat een hond zich thuis voelt?

Dat verschilt natuurlijk per hond. Veel professionals gebruiken hiervoor de “3 dagen, 3 weken, 3 maanden regel”, maar neem deze regel zeker met een korrel zout want het is echt afhankelijk van veel factoren!

Bij de thuiskomst is plots erg veel veranderd voor je hond. Hij (of zij) kent jou, je gezin of de nieuwe omgeving nog niet goed en dat vraagt veel aanpassingsvermogen. De eerste dagen is je nieuwe hond dus vaak nog rusteloos, zoekende en misschien wel wat gedesoriënteerd.

Na die eerste spannende dagen laat een hond meestal zo’n enkele weken zogenaamd ‘logeergedrag’ zien. Dat betekent dat je hond nog niet het achterste van zijn tong laat zien. Je hond is dan nog voorzichtig, beleefd en vaak een beetje timide. Hij kijkt nog een beetje de kat uit de boom en kan dingen nog wat spannend vinden.

En dan in de loop van de tweede of derde maand, ontdekt je hond dat hij nog steeds bij jou mag blijven. De hond krijgt routine, rust, regelmaat en vertrouwen. En dat is hard nodig om een sterke band op te bouwen.

Vaak komt na een paar maanden ineens wat meer brutaal gedrag om de hoek kijken. Dan voelen de meeste honden zich meer op hun gemak en ‘durven’ ze een keertje een grens op te zoeken. ☝️ Bedenk goed dat dit er allemaal bij hoort! Door het consequent aanhouden van rust, regels, routine, werken aan je band én een hoop geduld en liefde komt dit allemaal wel goed en wordt je hond hopelijk vanzelf je beste maatje!