p1.4 waarom asielhond kiezen (1)

Redenen om voor een asielhond te kiezen

Heb je de financiële middelen en de tijd om een hond in huis te halen en goed voor hem of haar te zorgen? Heb je iemand die de zorg tijdelijk op zich kan nemen als er met jou iets aan de hand is? Heb je je voldoende verdiept in het gedrag en de verzorging van honden? Dan ben je wellicht klaar om een hond aan te schaffen. 

Maar waarom zou je nou juist kiezen voor een asielhond?

Allereerst is het heel dankbaar om een asielhond een nieuwe kans te bieden. Want elke hond verdient een tweede kans en een liefdevol thuis. Honden uit het asiel kunnen wel een rugzakje hebben omdat ze al van alles hebben meegemaakt; overleg dus goed met je huisgenoten en de asielmedewerkers welke hond bij jouw situatie kan passen.

Door een asielhond te adopteren, voorkom je dat je per ongeluk een broodfok hond via een dubieuze website of een ander verkooppunt aanschaft. Als er minder vraag is naar honden uit de broodfok, neemt de fokkerij in deze sector hopelijk af!

Weet je niet zeker of je te maken hebt met ‘foute hondenhandel’? De Dierenbescherming voorziet jou van een handige checklist om rekening mee te houden.

Als je een volwassen asielhond adopteert, voorkom je mogelijk een enorme hoeveelheid werk die je wel zou hebben met een puppy. Denk aan zindelijkheidstraining, opvoeding en zelfs die moeilijke puberteit.

Je hond is medisch nagekeken. Honden in asielen worden medisch gecontroleerd, krijgen hun inentingen en krijgen behandelingen tegen parasieten, zoals wormen en vlooien. Mogelijk is zelfs dat als er medische zorg nodig is in de eerste maanden, dat deze kosten (deels of helemaal) gedragen worden door het asiel. Dus dan heb je in het begin minder medische kosten met een asielhond. Vraag naar de voorwaarden van het asiel waar jij aan het kijken bent.

Je koopt geen “hond in een zak”. De medewerkers van het asiel weten meestal wat je hond wel en niet kan. Kan hij met andere honden, dieren van andere soorten of kinderen? Heeft je hond ergens problemen mee? Waar wordt hij dolenthousiast van? Wat is zijn geschiedenis, waarom zit hij in het asiel? Je weet dus vaak beter waar je aan begint.

Welke hond past bij jou? Vooral als je een onervaren hondenbaasje bent, is aanschaf van een asielhond fijn omdat het personeel van het asiel je kan adviseren en helpen om de hond te kiezen die het beste bij jou past. Het is belangrijk dat ze zoveel mogelijk van jou te weten komen om de best mogelijke match te maken. Dus de vragen die ze je stellen zijn er om jou te helpen, niet uit bemoeizucht of negativiteit. 

Je verandert het leven van een hond. Hoe goed een asiel ook probeert te zorgen voor hun honden, het is niet hetzelfde als het leven in een eigen thuis, met eigen baasjes, aandacht, veiligheid en vertrouwen. Jij maakt deze hond gelukkig door juist hem te adopteren! ❤️

Je mag trots zijn op jezelf! Als je een hond uit het asiel adopteert die het leven nog een beetje ingewikkeld en spannend vindt en je ziet dat hij vooruitgaat en de wereld gaat vertrouwen? Dan mag je jezelf echt een hele grote schouderklop geven!

Je helpt andere asielhonden! Ja echt! Want doordat jij een hond adopteert, krijgt het asiel geld binnen om de vaste lasten te betalen, zoals gas, elektriciteit en water. Maar met dat geld kunnen ze ook weer voedsel, speelgoed en medische zorg geven aan de ándere honden die in het asiel verblijven. Het is dus een win-win-win situatie!

Misschien adopteer je een hond uit het asiel die al een fijne basistraining heeft gehad. Hij kent basiscommando’s, kan aan de lijn lopen, en heeft geleerd om samen te werken met mensen. Dit kan heel fijn zijn, vooral als je nog niet helemaal goed weet hoe je een hond moet opvoeden. Onze stichting Dutch Cell Dogs werkt hieraan mee!

Asielhonden zijn er in alle soorten en maten! Van een chihuahua van 2 kg tot een kangal van 70 kg, van een super fanatieke herder tot een heerlijke bank hangende staff. Elke hond kan in asiel belanden. Het loont om wekelijks te kijken op de websites van verschillende dierenasielen.