verlatingsangst

Niet alleen kunnen zijn en verlatingsangst

Heeft jouw hond moeite met alleen zijn? Dan is het noodzaak om hiermee aan de slag te gaan!

Een nieuw thuis is een grote levensverandering

De wereld is voor jouw hond opeens compleet veranderd. Van een vorige thuissituatie, naar het asiel en nu bij jou. Afhankelijk van hoe snel jullie een vertrouwensband met elkaar opbouwen, kan je hond meer aan jou gehecht raken. Hij (of zij)  komt bijvoorbeeld vaak bij je liggen, houdt je in de gaten en volgt je misschien wel door het huis. Dat is natuurlijk niet gek: jij hebt nog een hele wereld naast je hond, maar voor jouw hond ben jij nu de wereld. Helemaal als deze hond al eerder zijn vertrouwde omgeving is kwijt geraakt.

Herkennen van verlatingsangst

Het hoeft niet, maar het is wel mogelijk dat jouw hond moeite heeft met het ‘zelfstandig of alleen zijn’. Dit kun je merken als je in een andere ruimte van het huis bent. Hoor je de hond onrustig heen en weer lopen, piepen, blaffen, slopen en/of krabben aan de deur? Dan wordt het tijd om een camera te plaatsen en te kijken hoe de hond zich gedraagt als je echt weg bent. Zolang je nog in huis bent heeft de hond dit vaak wel door en kan hij juist om die reden onrustig gedrag vertonen, maar het kan best zijn dat je hond dit niét doet als je echt weg bent. Echter wil je dit wel zeker weten, want het kan juist ook vele malen erger zijn als je wel weg bent. En dan is er voor het welzijn van de hond noodzaak om hiermee aan de slag te gaan.

Schakel op tijd professionele hulp in

Is je hond in paniek zonder jou in de ruimte en wordt dat een probleem? Start dan liever vandaag dan morgen met een gedragstherapeut. Kijk op de website van de NVGH, SPPD of certipet voor geaccrediteerde gedragstherapeuten voor honden bij jou in de buurt. Hij of zij kan je het beste begeleiden wanneer je hond verlatingsangst heeft of moeite heeft met het alleen zijn.

Geef het tijd en heb begrip

Honden zijn geëvolueerd tot sociale wezens die in groepen leven. Ze hebben dus, net als wij, van nature moeite met sociale isolatie. Daarnaast draagt jouw hond misschien wel een flinke rugzak met zich mee, gevuld met negatieve ervaringen met ‘alleen zijn’. Hoe moeilijk het soms ook is om hiervoor geduld op te brengen, is dit wel je enige mogelijkheid. Je hond heeft echt tijd nodig om te leren alleen thuis te blijven, dus geduld is je grootste vriend.

Opnieuw aanleren

Het alleen kunnen zijn, moeten sommige asielhonden echt opnieuw leren. Dit kan alleen op een rustig tempo en met kleine stapjes. Laat je hond niet alleen als hij of zij dit nog niet aan kan. Bouw het heel rustig op en kom terug de ruimte in vóór je hond gestrest raakt, een camera kan hierbij een fantastisch hulpmiddel zijn. Zo kan je stapsgewijs aan het vertrouwen werken en leert je hond dat je altijd weer terug komt. Dit soort leerervaringen hebben veel herhaling nodig voor je je hond echt ontspannen alleen kan laten. Regel dan ook oppas als je langer weg moet dan je hond (nu nog) aan kan.

Zelfstandig worden en alleen kunnen zijn gaat niet vanzelf

Voor het welzijn van je kameraad is het heel belangrijk om zich vertrouwd en veilig te voelen als je even niet bij hem of haar kunt zijn. Dit is niet iets wat een volwassen geadopteerde hond automatisch kan, dit moet je vaak aanleren. Het is daarom van belang dat je vroeg in de vertrouwensrelatie met je hond aanleert dat hij of zij veilig en zelfstandig kan zijn op afstand van jou (in huis) en uiteindelijk ook zónder jouw aanwezigheid.

Raadpleeg een ervaren hondengedragstherapeut wanneer je merkt dat het welzijn van je hond (of anderen) in het gedrang komt! Kijk op de website van de NVGH, SPPD of certipet voor geaccrediteerde trainers, hondenscholen en gedragstherapeuten bij jou in de buurt.

niet alleen kunnen zijn en verlatingsangst

Heeft jouw hond verlatingsangst?
Dan is het noodzaak om hiermee aan de slag te gaan! Meer informatie en tips over dit onderwerp kan je terugvinden in onze gratis factsheet.