gedragsproblemen

Onzindelijkheid


Wat te doen wanneer je hond niet (volledig) zindelijk is?

Iedereen weet dat, wanneer je een pup in huis neemt, je er rekening mee moet houden dat de pup nog niet zindelijk is en dit één van de dingen is waar je mee aan de slag moet gaan. Maar sommige honden in het asiel, of dit nu gaat om jonge honden, volwassen honden of oudere honden, zijn soms ook onzindelijk.

In het asiel

Sommige honden zijn in het asiel kennelzindelijk, en zouden nooit iets doen binnen in de kennel. Voor jonge honden die nog niet zo lang hun plas kunnen ophouden of voor oudere honden met een zwakkere blaas is het een bijna onmogelijke opgave om tijdens een gemiddelde asielnacht van 12 uur of meer hun plas op te houden; waardoor deze honden zich ontlasten in hun kennel. De vraag is echter of je dit onzindelijk kunt noemen aangezien de tijdsduur wel erg lang is om het op te moeten houden en dit in een normale thuissituatie niet nodig zal zijn. Wel kan je over het algemeen zeggen dat de honden die in het asiel kennelzindelijk zijn, zeer waarschijnlijk in een huiselijke situatie ook zindelijk zijn.

In huis plassen

Toch gebeurt het ook wel eens dat een hond pas in de huiselijke situatie begint met binnen plassen. Voor een hond heeft plas ook andere functie dan alleen hun blaas legen; het is voor honden namelijk ook een vorm van communicatie. Door binnen te plassen kan je hond bijvoorbeeld ook aangeven dat hij (of zij) dat nu als zijn huis ziet.

Een andere veel voorkomende reden waardoor honden in huis plassen, is dat ze buiten te gespannen zijn om zich te ontlasten. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze niet gewend zijn in een drukke omgeving uitgelaten te worden. Niet alle honden zijn opgegroeid in een woonwijk of een stad. En sommige honden zijn nooit uitgelaten aan een lijn waardoor ze het veel te spannend vinden om aan de lijn te plassen of te poepen. Omdat ze wel heel nodig moeten, kunnen ze vervolgens in huis iets doen net wanneer jij niet in de buurt bent. En er zijn ook nog gevallen waar honden het helemaal niet in de buurt van een mens durven omdat ze door een vorige eigenaar flink gecorrigeerd zijn wanneer ze het in huis deden en daardoor het helemaal niet meer durven in de buurt van iemand.

Soms doen honden kleine plasjes in huis wanneer je van huis weg bent. Dit kan komen door verlatingsangst, het zijn dan vaak kleine angstplasjes. Of plast je hond juist van zich af net wanneer je binnen komt. Dit komt vaak door de spanning (die overigens niet negatief hoeft te zijn) die het voor de hond met zich meebrengt wanneer je weer thuis komt.

Medisch

Tot slot kan er natuurlijk ook een medische reden zijn waarom je hond in huis plast. Denk aan een hond die gecastreerd is (zowel reu als teef), een oudere hond waarvan de spieren zwakker aan het worden zijn, een reu met een vergrote prostaat, nierproblemen waardoor je hond veel drinkt en dus ook veel moet plassen… Wanneer je hier een vermoeden van hebt of dit voor de zekerheid wilt uitsluiten, vraag dan advies bij je dierenarts.

Raadpleeg een ervaren hondengedragstherapeut wanneer je merkt dat het welzijn van je hond (of anderen) in het gedrang komt! Kijk op de website van de NVGH, SPPD of certipet voor geaccrediteerde trainers, hondenscholen en gedragstherapeuten bij jou in de buurt.

onzindelijkheid

Heb je nood aan meer informatie en tips over zindelijkheidtraining?
Download dan snel het onderstaande factsheet!