blaffen en piepen

Voortdurend blaffen of piepen


Ga aan de slag met onze tips wanneer jouw hond blaft of piept om aandacht!

Wanneer je een asielhond adopteert, ga je ervan uit dat deze hond het naar zijn (of haar) zin gaat krijgen bij jouw. Je hebt een lekkere mand gekocht, goed voer, lekkere kluiven en speeltjes, jullie doen fijne dingen samen; alles is voor elkaar! Maar wat als je nieuwe hond het helemaal niet naar zijn zin lijkt te hebben en alleen maar zit te piepen of blaffen? Wat zou er dan aan de hand kunnen zijn?

Luister naar je hond!

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat jouw hond blaft of piept om aandacht te krijgen, wie weet heeft hij daar in het verleden bij een vorige eigenaar enorm veel succes mee gehad en probeert hij dat nu ook gewoon weer bij jou. Maar het kan ook heel goed zijn dat de hond er een hele andere reden voor heeft. Kijk en luister dan ook goed naar je hond. Wanneer hij piept of blaft, is het dan op een bepaald tijdstip van de dag, de hele dag door, of bijvoorbeeld als je hond een bepaald geluid hoort of iets ziet?

Voor je hond is het niet altijd makkelijk om jou als baasje te laten weten dat er  wat aan de hand is. Honden kunnen eigenlijk alleen maar gaan piepen of blaffen om iets aan jou duidelijk te maken…

Piepen

Piepen doen honden eigenlijk nooit zonder reden. De eerste stap bij piepen is om uit te sluiten of je hond ergens fysiek last van heeft – dus pijn of ongemak. En weet je zeker dat dit niet het geval is, dan moet je gaan zoeken naar wat dan wel de oorzaak van het piepen is.

Als jouw hond een (langere) tijd in het asiel heeft gewoond, dan is hij behoorlijk gewend geraakt aan alle geluiden om hem heen. In een asiel is het namelijk nooit écht stil of rustig. En je bent er als hond nooit alleen. Als je dan ineens in een nieuw, vreemd, stil huis wordt neergezet, kan het zijn dat je je daarmee even niet op je gemak voelt – en dus gaat piepen.

Hetzelfde geldt voor stress, spanning of opwinding. Wat als je hond niet goed geleerd heeft om hiermee om te gaan? Of als een nieuwe situatie gewoon echt nog heel spannend is? Dan is piepen een goede manier voor je hond om aan te geven dat hij spanning heeft. Ga op zoek naar de oorzaak van de spanning en kijk of je je hond daarin kunt helpen.

Blaffen

De ene hond geeft heel af en toe een klein blafje, maar de ander blaft om alles en houdt dat ook rustig urenlang vol. Blaffen kan makkelijk uitmonden in probleemgedrag wat niet zomaar op te lossen is. Het belangrijkste is om te achterhalen wanneer en waarom de hond blaft. Pas dan kun je proberen het probleem op te lossen. Honden kunnen bijvoorbeeld blaffen om aandacht te krijgen, om alarm te slaan als er iets aan de hand is, je uit te dagen om te komen spelen of te laten zien dat ze heel erg opgewonden zijn. Alleen door de oorzaak van het blaffen weg te halen, kun je je hond leren om hiermee te stoppen.

Raadpleeg een ervaren hondengedragstherapeut wanneer je merkt dat het welzijn van je hond (of anderen) in het gedrang komt! Kijk op de website van de NVGH, SPPD of certipet voor geaccrediteerde trainers, hondenscholen en gedragstherapeuten bij jou in de buurt.

gedragsprobleen hond blaffen piepen

Heb je een fysieke oorzaak kunnen uitsluiten en weet je ook zeker dat het niet ontstaat door iets specifieks wat de hond hoort of ziet, of waar hij eventueel ook angstig voor is? Ben je er dus echt van overtuigd dat je hond blaft en/of piept om aandacht te krijgen van jou? Dan kan je met de tips in de factsheet aan de slag!